Se oli sellainen työmiehen lauantai…

Nimittäin se kun Mikko Nieminen yo. nimikkeellä juhli puolivuosi-
sataista taivaltaan Uuraisten Jokihaarassa. Tarkalleen ottaen 4.1.2004 näin saatettiin todeta. Jotta humu ei olisi ehtinyt ohi livahtaa, asianomainen (juhlakalu), oli viisaaksi harkinnut aloittaa juhlatoimet jo edellispäivänä, lauantaina 3.1. kello 13.00 kotikylänsä upeimmassa juhlaympäristössä, Oikarin Kartanon vanhan hevostallin valjas-/rehuladossa. 

 Joku saattaisi irvileukaisesti miettiä, että onpas siinä joltinenkin yksilö kun on kahtena päivänä syntynyt. Vaan onhan yleisesti todettu, ettei tuossa vuosikymmenten vaihtumisessa suurtakaan pykälää huomaa, että juhlii sitten vaikka niillä main, eikä välttämättä juuri sillä siunaamalla kun on tänne kylmään ja armottomaan maailmaan sattunut putkahtamaan.

  Kovin laajaa kokemusta tämänkaltaisista juhlallisuuksista tämän kirjoittajalla ei vielä ole. Kuitenkin saatoin todeta, että asianosainen oli hyvin pukeutunut ja selvin päin. Samaa voidaan sanoa hänen lähipiiristään, joka ansiokkaasti piti juhlakalua pystyssä – noin kuvainnollisesti, lähes satapäisen onnittelijajoukon puristuksessa.

  Onnittelijoita siunaantui jonoksi saakka ja tarkoitukseen valittu lahjapöytä osoittautui halkaisijamitoiltaan riittämättömäksi. Lahjavyöry hämmensi asianosaista, samoin kuin myös jonkin verran pakettien sisältö. Silti voidaan todeta, että perinteisessä nestemäisessä muodossa paikalle tuotuja lahjuksia oli riittävästi.

  Juhlakansa koostui omasta ja vaimo-Maijan lähipiiristä ja –suvusta, median ja politiikan vaikuttajista, hyvistä ystävistä kotikylältä sekä työtovereista ja toimijakumppaneista kunnallispolitiikan alueelta. Vaativa tarjoiluosuus oli toteutettu ja hoidettiin puhtaasti talkootyönä. Joukossa oli taatusti ns. alan miehiä ja naisia, koska valittamisen aihetta ei edes tikulla kaivaen löytynyt.

  Suppilovahverokeitto/kasviskeitto –menu sekä maittava porsaanpaisti, hapankaalihöystöllä salaatteineen, oli aivan erinomaista. Niin niistä täytekakuista puhumattakaan. Hyvin harvoin jos silloinkaan sellaisia suussa sulavia kimpaleita lautaselleen loihtii.

Myös järjestelyt kaikkinensa hoituivat kohtuullisesti, ymmärtäen sadan hengen vaateliaan palvelemisen. Etenkin boolin pöytääntuonnin nappiajoitus sävähdytti. Rantanaapurin, kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (krist.) kaulaliina ehti juuri vilahtaa ovesta ulos, kun boolimalja kannettiin keittiön puolelta kaiken kansan nautiskeltavaksi.

  Tilaisuuden mukavan hengen rakentaa pitkälti juontaja. Juhlakalun sisaren mies Erkki Palonen osaa sen taidon. Omassa muistelossaan hän korosti Mikon parhaita puolia, niistä vähäisin ei ollut se huomio että kun asianomainen nyt täyttää 50 vuotta, takana on ainakin sata miestyövuotta. Mikon avuliaissuus ja pyyteettömyys tuli aidosti esille niin hänen kuin muissakin sen jälkeen käytetyissä puheenvuoroissa.

 

 

Onneksi, tutkimusten mukaan, ihminen kestää kehuja vaikka kuinka paljon. Mikko osoitti tutkimuksen tulkinnan oikeaksi ottamalla lukuisten puheenvuorojen ylitsevuotavat suitsutukset tyynesti vastaan. Kehuttiin visiointikykyä ja kaukonäköisyyttä, sitkeyttä kyläläisten asioiden ajamisessa, ystävyyttä ja arvostusta joka on syntynyt yhdessä tekemisen kautta. Perinteinen villityksestä sun muusta ikään liittyvästä varoittelu sitä vastoin jäi vähemmälle.

  Vaan eipä päässyt Mikkokaan pelkällä päänsilittelyllä. Piti osoittaa miehinen kyky ihan muussa kuin perinteisessä muodossa – Mikolle aavistuksen vieraassa tekemisessä, keittiötaidossa. ”Työmies 50-v” toimikunta oli ideoinut ratkiriemukkaan täytekakunvalmistusprojektin. Pöydällä oli tarvikkeet; pohja, kerma, vatkain, pora, laastilapio ja pullo III-olutta sekä muuta pientä sälää ja nestettä. Juontaja-Erkin suusanallisesti varoen opastaessa luontui kerman vatkaus ja levitys (jopa ennen täytteiden laittoa). Kun perustyö oli viimein tehty, koristelu sujuikin jo tyylikkäästi ja kakku saatettiin asettaa esille kaiken kansan ihasteltavaksi päivänsankarin pöytään. Jälkeenpäin kuultuna, kakku nautittiin pienemmässä piirissä vasta seuraavan aamun juhlapaikanjärjestelygaalassa.

  Kertomansa mukaan Mikko on 48 vuotta uskonut joulupukkiin, mutta lasten vartuttua sellaista ei ole enää viime aikoina kotona käynyt. Nyt odotti yllätys ja ihan oikea joulupukki tuli juhlistamaan merkkipäivää. Lahja lämmitti – ja miksipä ei, reilunmittaiset villasukat. Niitä olisi tarvittu hetimiten, sillä Jussi ja Sami olivat nuorten miesten ammattitaidolla loihtineen ulos ilotulituksen. Siinä ne raketit räiskähtelivät pakkasillassa täydenkuun ja huurteisten puiden upeissa kulisseissa.

  Mitäs olisi juhlat ilman elävää musiikkia. Uuraisten Viihdekuoro esitti päivänsankarille Junnu Vainion tilaisuuteen hyvin sopivia kappaleita. Taisto Lähteelä, Petun ja Vesan kanssa soitteli viihdytys- ja tanssimusiikin. Meikäläisen silmin katsellen väki viihtyi ja aiottu kaksipäiväisyys yöpymisineen toteutui ainakin jossain määrin. Toki valtaosa väestä hankkiutui kotikonnuilleen viimeistään illan myöhäistunneilla. Niin myös minä vaimoni ja mökkinaapuri-Lahtien kera. Mutta kokemaamme varmasti tyytyväisenä.

  Juhlista koottu kuvakollaasi kertoo, että arjen tultua Mikko sai vielä kotiympäristöönsä arvovieraita. Jotkin varsinaisesta juhlasta estyneet kyläläiset ja ennen kaikkea vanhan tutun, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen vierailu lämmitti työmiehen mieltä. Liekö tuo vielä niin ehtinyt viiletäkään lauantain kokemusten jäljiltä.

 

 

TAISTO KOTKA

työtoveri, mökkinaapuri

        

Takaisin Paunettiin

Takaisin synttäreille