PAUNETTI
JOKIHAARAN VERKKOPALVELU

 

Voileipäkakkukurssilla opittiin ja herkuteltiin

Koulutus jatkuu: Luuta lakaisemaan 10.3.
Tietotekniikkaa tumpeloille. Ilmoittaudu niin päätetään ajankohta!


Keski-Suomen kehittyvät kylät-hankkeen ja Jokihaaran kyläyhdistyksen yhdessä toteuttama voileipäkakkukurssi Oikarissa oli mukava kokemus.
Laatuneuvoja Mirja Keränen  aloitti pienellä teoria- ja tietoiskulla kuinka tärkeää on noudattaa hyvää hygieniaa kun valmistetaan ruokaa jota ei ennen syömistä enää keitetä tai paisteta. Kaikkien elintarvikkeiden tulee olla ensiluokkaisia.
Kurssille osallistujat muodostivat viisi ryhmää jotka jokainen saivat erityyppisen voileipäkakun valmistettavakseen.
Hannariikka Haaparanta ja Susanna Keto valitsivat juustovoileipäkakun, Liisa Riihimäki lihakakun, Taru Rytkönen kasviskakun, Outi Puusaari savusii-
kakalakakun ja Maija ja Mikko Nieminen kylmäsavulohikakun.
Kakun pohja rakennettiin erilaisista leivistä, valittavina olivat Jokihaaran leipomon vaalea ja tumma. Leivät kostutettiin kala- tai lihalieminesteellä, kovat ulkoreunat leikattiin pois.Liisa kostuttaa kaakupohjiaTaru levittää kasviskakun täytettä


Nesteen imeytyessä leipiin aloitettiin täytteen valmistaminen.
Täyte noudatti kakun makuvalintaa ja valmistettiin erilaisista maitovalmisteista tahnaksi, joka oli helppo levittää kerrosten väliin. Kylmäsavulohi- ja katkarapusilppu toisena  täytteenä muodostivat kalakakkuherkun.
Kun rakennelman viisi kerrosta olivat kasassa, ympäröitiin  se folio- ja voipaperikääreellä ja vietiin ulos painon alle mehustumaan.
Kakun kuorrutuksessa käytettiin kermavaahtoa, sulatejuustoa tai ranskan kermaa. Kun kakku sai kuorrutuksen oli vuorossa piste ii:n päälle eli koristelu.
Koristelun on tarkoitus vahvistaa kakun makuvalintaa, eli kalakakun koristeeksi valittiin kylmäsavulohta, katkarapuja, tilliä ja muutama oliivi. Savusiikakakun pinnalla oli savusiian lisäksi viinirypäleitä, oliiveja ja kakun sivuilla hauskan näköistä lehtisalaattisilppua.
Kasvikakku sai koristeekseen porkkanaa, kurkkua, paprikaa ja viinirypäleitä, juustokakku hasselpähkinärouhetta ja ananasrenkaita, lihakakun koristeen muodostivat viinirypäleet, kurkku- ja tomaattiviipaleet.

Mirja tarjoilee kahvia Veera  tarkistaa päivän aikaansaannoksia

Valmiit kakut asetettiin tarjoilupöydälle odottamaan makutuomareita eli kyläläisiä ja kurssille osallistuneita.
Jokainen sai (jos jaksoi) maistaa jokaista kakkua, kyytipoikana meni kolme tai neljä tee- tai kahvikuppia. Kakkuja ihastellen ja tosiamme kehuen, totesimme viettäneemme oikein mukavan lauantaipäivän Oikarissa.

Kehittyvät kylät-hankkeen koulutukset jatkuvat Uuras-seudulla tietotekniikka tumpeloille ja luuta lakaisemaan kursseilla. Tietotekniikkaa vasta-alkajille kurssista kiinnostuneet: Ottakaa yhteyttä allekirjoittaneeseen niin voimme suunnitella päivät ja ajankohdat. Luuta lakaisemaan kurssi on 10.3 ja pitopaikkana Oikari.

Teksti ja kuvat: MikkoNieminen

Kermanvatkaaminen onnistui
hyvin myös ensikertalaiselta

Susanna ja Hannariikka askaroivat juustokakun kimpussa


Outi taituroi toisen kalakakunKurssin loppuhuipennus oli herkkujen maistelu

Kyläyhdistys kiittää Mirjaa, tilan vuokraajaa, Kehittyvät kylät-hanketta, kaikkia kurssille osallistuneita ja kakuilla herkutelleita mukavasta yhteistyöstä. Jokihaarassa osataan!!!!