PAUNETTI

 

 

Juha Hintikan vesivärimaalaus "Metsäpalo", jolla hän sijoittui toiseksi Uuraisten kunnan kulttuurikilpai-
lussa 1960-luvulla. 

Radiomies Juha Hintikka muistelee:

Jokihaarassa ovat useimmat uuraislaiset käyneet - silti kylästä tiedämme käyntimäärään nähden vähän.  Tämä pätee erityisen hyvin meille kunnan toisella kulmalla Kelloperällä syntyneille ja kasvaneille.  Jokihaaran läpi ajetaan tuhatta ja sataa matkalla Jyväskylään.  Vuotuinen Uuraisten laturetkikään ei ole ulottunut Jokihaaraan.

Joitakin yhtymäkohtia vuosien saatossa on toki ollut.  Joskus pikkupoikana, olisinko ollut vielä koulussakaan, kävin isäni kanssa hevosella jauhattamassa jyviä Jokihaaran ja Höytiän rajamailla Vahvassa Myllyssä.  Muistiin jäi, että mylly oli iso ja komea, mutta matka Kyynämöisjärven taitse oli tuskallisen pitkä.

Kansakoulussa ollessani, yhdeksänvanhana, pääsin osallistumaan kunnan kulttuurikilpailuun.  Olin tehnyt vesivärimaalauksen metsäpalosta.  Opettajani mielestä se oli niin hyvä, että se kannatti lähettää kilpailuun.

Menestystä tuli...

Voitinkin toisen palkinnon.  Ykköspalkinnon saaja oli maalannut hirviä metsään.  Oli kieltämättä selvästi parempi.  Mutta voittaja olikin sittemmin ammattimaisena taiteilijana ja pilapiirtäjänä tunnetuksi tullut Jokihaaran oma poika Raimo Riihimäki!

Muistaakseni mukana oli sen verran muitakin kilpailijoita, että en ole voinut Raimolle edes vitsailla hänen olleen toiseksi viimeinen ja minä toinen.

Hiihtoladuilla otin monta kertaa yhteen Keijo Johanssonin kanssa.  Aina hävisin.  Pituus- ja korkeushyppykilpailuissa Erkki Pitkänen oli aina parempi.

 

   

e-mail: hintkka.juha@kolumbus.fi

 

Parinkymmenen viime vuoden aikana Jokihaaraan on usein tuonut kesäteatteri.  Kerran olen käynyt juhannusta vastaanottamassa Rantalan talossa, jonka pojat Matti ja Veikko Kokkila tulivat tutuiksi jo kouluaikana.  Veikon liiketoiminnasta tein radio- ja lehtijuttuja jo Lontoossa asuessani.
Mattiin yhteydet jatkuvat edelleen, sillä hän tuli vävyksi Kelloperälle oman kotitaloni rajanaapuriksi.  

Radio Keski-Suomen työt toivat tekemään juttua mm. Veikko Hokan upeista veistoksista, joita ulkopaikka-
kuntalaisetkin hyvin voivat ihailla Tikkakoskelle vievältä tieltä.

Kelloperäkö kaukana kaupungista?

Ai niin, yksi asia vielä.  Entisenä kelloperäläisenä, nykyisenä palokkalaisena, pidän mielelläni syntymäkyläni puolta.  

Oletteko, nykyiset ja tulevat jokihaaralaiset, koskaan tulleet ajatelleiksi, että Jokihaarasta on matkaa kaupungin rajalle peräti lähes 20 kilometriä?  Kelloperältä vain pari. 
Kaupunki se on Saarijärvikin

Juha ja vaimo Brita-Helena 70-luvun alussa