Jokihaaran kylä 
   Uuraisilla

 

Jokihaara on Uuraisten kunnan eteläisin kylä. Kylä sijoittuu Saarijärven, Viestin, Höytiän ja Vehniänteiden varsille. Kylä alkaa etelässä maalaiskunnan rajalta. Kylä jakautuu osiin joista käytetään seuraavia nimiä: Kuikka, Vahvanmylly, Kummunkylä, Simuna, Oikarinperä, Kuusitien alue, Saha, Nauttiaisen kangas.
Asukkaita kylässä on lähes neljäsataa joista äänioikeutettuja noin 260. Kylä on asukasluvun muutoksella mitattuna Uuraisten kehittyvin kylä. Asukasluku on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana parilla sadalla.
Kesäaikaan asukasluku kaksinkertaistuu. Mökkejä on 123 kappaletta ja uusi rantayleiskaava mahdollistaa lähes 70 mökin rakentamisen.Jokihaaralaiset asuvat pääsääntöisesti omakotitaloissa mutta Hankalan alueella on kaksi rivitaloa, joissa on yhteensä kuusi asuntoa.
Maastoltaan kylä on vaihtelevaa, metsäistä ja runsas järvistä. Luonnon puolesta kylällä on tavalliselle luonnossaliikkujalle erinomaiset olosuhteet. Kyläkentällä ja jääkiekkokaukalolla ja luistinkopilla on kunnan sähkö. Muusta ylläpidosta huolehtivat kyläläiset talkoilla.

Kotikyläni kirjoittanut Juha Pehkonen 1966 

Kunnan ja kyläläisten yhteisvoimin hoidettuja hiihtolenkkejä on kaksi. Toinen lähtee Kylätalolta ja toinen kiertää Rummakkomäen ympäri. Molemmat ovat pituudeltaan viisi kilometriä.Yleisiä uimarantoja on kaksi, Simunalla ja toinen Nauttiaisella. Uimarannoilla on pukukoppi ja puucee.
Kylän palveluvarustus on vaatimaton. Niukkuutta helpottaa hyvät tieyhteydet kuntakeskukseen ja lähikaupunkeihin.

 

Jokihaara on suosittu myös mökkiläisten keskuudessa

Paunetin Seuraava sivu