Kävelyklubi retkeili
Sorvasen lintutornillaVuosi sitten valmistuneelle Sorvasen lintutornille lähtee polku Niemisen Leenan talon navetan takaa. Opastus alkaa Oikarista.

Kävelyklubi sai oppaaksi ja nokipannuvastaavaksi eräopas Jukka Mattilan Tikkakoskelta. Jukan puoliso Tuulikki harrastaa lintubongausta myös ja tunnisti klubilaisille siivekkäitä muodon tai äänen perusteella. Retkellä tehtyjen havaintojen lista sivun lopussa.

Sorvasen lintutornin syntyhistoria ja alueella esiintyvä lintulajisto tuli klubilaisille selväksi jos vain muistamme mitä meille sanottiin.

Jukka Mattila kiikaroi Sorvasen siivekkäitä. Järven eteläpäässä liiteli haukka, Osmankäämien takaa löytyi hautova joutsenemo ja parin toinen puolisko evästi avovedellä. 

Sorvasen tilan vanhassa kuusimetsässä asustaa monenmoista siivekästä. Oikein tarkkaan kuunnellen nuoremmat tunnistivat peukaloisen erittäin kimeän ääntelyn..

 Jukka ja Tuulikki nokipannunuotiolla. Kuivat puut ja Salosen Manun repusta löytyneet tervakset auttoivat tulen teossa. Muutamassa minuutissa saivat klubilaiset neljä litraa Juhla Mokkaa nautittavakseen.


Pannujauhetusta porosta metsässä keitetty kahvi on paljon suodatinkahvia parempaa. Pannuteline muistuttaa hieman varusmiesaikana opittua mallia.

 


Lopuksi paistoimme hiilloksella makkarat

Jukalla oli mukana eräretkiltä löytyneitä lintujen sulkia. Niitä klubilaiset yrittivät parhaansa mukaan tunnistaa.
Kansan keksimät eläinten ja kasvien kutsumanimet olivat vaikeita. Kelliäinen ei loikoile sohvalla formuloita katsellen mutta mikä se sitten on ja mitä ovat  nystyhytykkä, täplätupsukas, tikankontti ja ruskotöpökatti? Tähän löydät vastauksen sivun alalaidasta.

Parikymmentä luonnosta kiinnostunutta koki mukavan retken. Hieman sataa ropotteli pariin otteeseen mutta kaikki syyt mitä estävät luonnossa liikkumisen ovat tekosyitä. Sade ei haittaa, varusteista homma on kiinni. Kerrospukeutuminen auttaa kylmää ja sadettakin vastaan.

Havainnot retken aikana: - sepelkyyhky,  metsäviklo, kalalokki, peippo, keltasirkku, laulurastas, punakylkirastas, räkättirastas, mustarastas, viherpeippo, punarinta, peukaloinen, sinitiainen, talitiainen, varpushaukka, laulujoutsen, pajulintu, hippiäinen, pajusirkku, tiltaltti.

Oikeat vastaukset Jukan luontovisaan: 

- nystyhytykkä = hyytelösieni 

- kelliäinen = vesilude

- täplätupsukas = perhonen

- tikankontti = kasvi, joka kasvaa harvinaisena Kuusamossa

- ruskotöpökatti = heinäsirkka, hepokatti

 

Jukan Tokka eräopaspalvelut, suuntaa luontoon vaikkapa viettämään merkkipäivääsi vähän erilailla

Takaisin Paunettiin                                                                                                  Teksti ja kuvat: työmies Nieminen