PAUNETTI
Retki Konttivuoreen, Esanpetäjälle ja Huutoniemeen 16.11.2008

Jokihaaran Kävelyklubin marraskuun luontoretki suuntautui Höytiän kylän Konttivuoreen, josta Esanpetäjän kautta Huutoniemeen. Mukana oli 13 luonnossa liikkumisesta innostunutta kyläläistä. Edellisiltana lumeksi muuttuunut sade teki maastosta kauniin ja hieman paikka paikoin liukkaan. Kiireettä etenemällä pystyssä pysyimme ja kahvinuotiolla sovimme seuraavaksi retkikohteeksi Nyrölän luontopolun. Nyrölään suunnataan sunnuntaina 30.11. Yhteislähtö klo 10 Paratiisin linja-auton kääntöpaikalta. Tule mukaan nauttimaan luonnosta ja mukavasta seurasta nokipannukahvien kera.   

Konttivuoren luontopolun alkupäässä vastakkaisella puolella Muuraismäentietä on Väinö Vehnäsen maallisen taipaleen päättymiseksi pystytetty risti. Reilu kymmenen vuotta sitteen pystytetty risti on hyvässä kunnossa.

 

Tästä se lähtee, Mauno tarkistaa mitä polun tekijät ovat kulkijoille ohjeistaneet. Konttivuoren luontopolku kulkee rauhoitetun luonnonsuojelualueen läheisyydessä. Luonnonsuojelualueella on kas kummaa liikkuminen kielletty.

Polulla askelsi vastaan höytiäläinen pariskunta, joka oli käynyt paistamassa aamumakkarat luontopolun laavulla.

Maija tähyilee jääkauden sulamisen alta noin 20 000 vuotta sitten paljastuneita kalliomuodostelmia

Monenmoista järkälettä pitkin ja poikin

Ympäristökskuksen YTY-miehet olivat tehneet pahimpiin paikkoihin rappuja ja siltoja helpottamaan kulkemista ja säästämään herkkää sammal- ja jäkäläpatjaa

Hieman liukasta mutta katsomalla mihin astuu tästäkin selvittiin

Konttivuoren laavu on rakennettu ihan komeiden kalliomuodostelmien vierelle

Tässä ryhmäkuvassa jokihaaralaisia luontoihmisiä kirkonkylän edustuksella vahvistettuna 

Konttivuoren luontopolku on merkitty puihin maalatuilla sinisillä täplillä. Luonnontilassa olevassa metsässä on puustoa niin tiheässä ettei lumi pääse kaikin paikoin maahan asti.

Esanpetäjä on rauhoitettu iso puu Muuraismäen tien varressa noin 200 metriä itään. Jouko ja Leo suorittavat puun ympärysmittausta. Manulla oli luontopolkuopas mistä puun halkaisijaksi löytyi 115 sm eli ympärysmittaa liki kolme ja puoli metriä.

Vanhuuden merkkejä on hieman havaittavissa ja joku eläinkin on puusta kiinnostunut rei'ittäessään sitä useasta kohdasta 

Lähellä Esanpetäjää on mittava muurahaispesä. Talvehtiminen oli alkanut, kaikki sisäänmeno aukot oli tukittu.

Huutoniemestä Hietasaareen kulkevan luontopolun varrella on kaunis lampi, mikä tässä näyttäytyy ihan uudessa valossa

Huutoniemiemen luontopolun maasto on kerrassaan ihanteellista liikkumiseen. Polku on leveä ja maisemat ympärillä komiat

Hietasaari on yksi Keski-Suomen kauneimmista hiekkarannoista. Vihmova tuuli ja räntäsade ei Maijaa ja Katriinaa juurikaan säikäyttänyt

Hietasaaren Caravan-alueen pääportti. Karavaanarit ovat rakentaneet alueelle monenlaista toimintaa helpottavaa rakennusta. Marraskuu puolivälissä paikalla oli vielä useita asuttuja vaunuja.

Taustalla näkyy kunnan omistaman kesäpaikan Huutoniemen rakennuksia. Paikka on kesäaikaan vuokrattavissa erilaisiin juhliin ja muihin tilaisuuksiin. 

Huutoniemen uimarannan lähellä on nuotiopaikka. Retkeläiset suoriutuivat nokipannukahveista tällä kertaa ilman Eräsopas Jukka Mattilan apua. Jukan pannu saatiin lainaksi ja kun se kerran on oikeilla tavoille opetettu niin hyvä kahvi sillä syntyi vaikka vesi olikin tällä kertaa huonommin kiehuvaa. Tullut syvältä porakaivon uumenista. "Olisko normaalia kovempaa" arveli Leo 

Kahvit ryystettiin seisaaltaan, sen verran olivat penkit märkiä. Vili koira oli ainut josta kosteus ei häirinnyt. Pistäytyi melkein joka lammikossa uimassa. 

 

Kahvin  jälkeen lenkkeily ja luonnossa liikkuminen palkittiin pötköllä grillimakkaraa.

Kuvat: työmies Nieminen